0492 - 592008 info@twilst.nl
Selecteer een pagina

Ondanks de naam van dit artikel, hebben gratis websites absoluut hun plaats. Hobbybloggers en zelfs sommige professionals die digitale portfolio’s willen maken, kunnen uitstekend gebruik maken van deze platforms. Als u echter een site wilt die naast uw bedrijf of merk kan groeien, kan de keuze voor de snelle en goedkope oplossing tot slechte resultaten leiden. In dit artikel leggen we de nadelen van gratis websites uit en waarom u ze misschien wilt vermijden. Laten we ons erin verdiepen!

Een korte introductie tot gratis websiteservices

Laten we, voordat we verder gaan, even de tijd nemen om te definiëren wat we bedoelen als we verwijzen naar ‘gratis websites’. Dit is elke site die is gemaakt met behulp van een platform dat gratis hosting biedt, inclusief (maar niet beperkt tot):

 • Het gratis abonnement van WordPress.com
 • Gratis abonnementen van populaire websitebouwers zoals Wix en Weebly
 • Zelf gehoste WordPress geïnstalleerd op een gratis host zoals 000WebHost

We verwijzen niet naar door uzelf gehoste WordPress (die gratis is) geïnstalleerd op een betaald hostingplan, of een website met een domein dat gratis is geregistreerd als onderdeel van een dergelijke service. Omdat u voor iets in deze pakketten betaalt, zijn het geen gratis services (hoewel sommige delen dat wel zijn).

Nu dit is opgehelderd, gaan we enkele redenen noemen waarom deze oplossingen slecht kunnen zijn voor sommige websites.

10 redenen waarom gratis websites slecht zijn

Zoals we al zeiden, zijn gratis websites niet slecht voor iedereen. Als u denkt dat geen van de onderstaande punten u zorgen baart, kunt u wellicht goed gebruik maken van deze budgetvriendelijke diensten.

Het is echter het beste om te weten waar u aan begint voordat u dit doet. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom gratis platforms de neiging hebben om slechte websites te maken.

 1. Het is misschien niet echt gratis

Om te beginnen meldt u zich misschien aan voor een ondermaatse service die niet eens gratis is. Sommige platforms maken bijvoorbeeld reclame voor hun proefperiodes op een manier die het lijkt alsof u een gratis site krijgt.

In werkelijkheid moet u mogelijk uw creditcardgegevens doorgeven of de toegang verliezen nadat de proefperiode voorbij is. Erger nog, als u uw betalingsgegevens tijdens het aanmeldingsproces heeft verstrekt, kan de aanbieder u zonder kennisgeving kosten in rekening brengen.

Een ander potentieel probleem zijn verborgen kosten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u hogere kosten moet betalen dan normaal voor diensten zoals website-overdrachten, hosting van afbeeldingen, professionele e-mailadressen en andere geavanceerde functies. Samenvattend: lees de kleine lettertjes voordat u all-in gaat met een aanbod.

 1. Gratis websites hebben doorgaans een slechte prestatie en schaalbaarheid

Het meest in het oog springende probleem dat doorgaans bij gratis websites naar voren komt, zijn slechte prestaties. Pagina’s worden meestal traag geladen, wat nadelig is voor uw gebruikerservaring (UX) en zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Dit komt gedeeltelijk door beperkte hostingbronnen. Dit voorkomt niet alleen dat uw site op tijd wordt geladen, maar kan het ook moeilijk maken om uw site te schalen. Beperkte bandbreedte en opslagruimte zullen een limiet stellen aan hoeveel inhoud u redelijkerwijs kunt publiceren.

 1. U zult geen aangepast domein kunnen gebruiken

Een ander groot nadeel van gratis websites is dat uw site een merkdomein heeft, zoals uwsite.wordpress.com. Dit ziet er onprofessioneel uit, kan voor sommige bezoekers verwarrend zijn en is niet gunstig voor uw eigen merk. De meeste platforms bieden aangepaste domeinen aan als betaalde add-on. U kunt er echter meestal een aanschaffen tegen een vergelijkbare of lagere prijs bij een domeinregistreerder en deze combineren met goedkope hosting voor een veel beter effect.

 1. Uw provider kan advertenties op uw site plaatsen en de mogelijkheden om inkomsten te genereren beperken

Het is gebruikelijk dat aanbieders van gratis websites advertenties voor hun eigen services op de websites van gebruikers plaatsen. Dit is jammer voor u, want advertenties kunnen sommige bezoekers onaangenaam zijn. Gebruikers kunnen er ook door worden afgeleid en weg navigeren van uw site.

U bent misschien bereid dit te accepteren als u een verlaging krijgt van de inkomsten die deze advertenties genereren, maar dat doet u niet. In feite verhinderen de meeste providers dat u uw eigen advertenties weergeeft en kunnen ze zelfs beperkingen hebben met betrekking tot uw mogelijkheid om inkomsten te genereren met uw site.

Als uw primaire doel bij het starten van een website is om geld te verdienen, kunt u beslist beter betalen om deze te lanceren. Dit geeft u volledige (of in ieder geval meer) controle over uw inhoud en de mogelijkheid om uw site in de loop van de tijd te schalen.

 1. Beperkte toegang tot uw sitegegevens kan problemen veroorzaken

Gratis websites bieden meestal niet hetzelfde toegangsniveau tot gegevens als betaalde websites, vooral in vergelijking met open-sourceoplossingen zoals WordPress. Dit kan tot verschillende problemen leiden, waaronder:

 • Gebrek aan toegang tot analyses, wat uw optimalisatie- en marketinginspanningen kan belemmeren
 • Moeilijkheden om uw site naar een andere provider te verplaatsen als u naar een betaald platform wilt overschakelen
 • Beperkte mogelijkheid om uw site te verwijderen als u niet langer wilt dat deze zichtbaar is voor het publiek

Als u de tijd en moeite investeert die nodig zijn om een ​​website te bouwen, wilt u dat het eindproduct van u is. Beperkte controle over uw eigen inhoud en gegevens kan op zijn zachtst gezegd frustrerend zijn, dus houdt hier rekening mee in de kosten van het betalen voor hosting.

 1. Providers kunnen uw gratis website sluiten.

Gratis websiteservices bevatten vaak clausules in hun Algemene voorwaarden waarmee ze uw account om welke reden dan ook kunnen annuleren en uw website tijdens het proces van internet kunnen verwijderen. Meestal gebeurt dit als gevolg van niet-betaling of schending van voorwaarden. In dat geval kunt u jaren aan werk dat in uw site is geïnvesteerd, verliezen. Het is ook mogelijk dat uw provider failliet gaat of anderszins zijn deuren sluit. Dit kan er ook toe leiden dat uw website permanent wordt verwijderd.

 1. Uw gegevens kunnen worden verkocht

Als het gaat om gratis services op internet in het algemeen, is het redelijk veilig om aan te nemen dat de provider uw gegevens aan andere bedrijven verkoopt. Ze verdienen tenslotte geen geld aan u.

In deze tijd is online privacy waardevoller dan ooit. Zorg er daarom voor dat u weet wat u opgeeft in ruil voor uw ‘gratis’ website.

 1. Gratis websitebouwers bieden beperkte aanpassingsmogelijkheden en functionaliteit

Een andere grote tegenvaller bij gratis websites is het gebrek aan aanpassingsmogelijkheden en andere functionaliteit die ze bieden. Enkele hiervan kunnen zijn:

 • Beperkingen op welke thema’s en plug-ins u kunt gebruiken
 • Beperkte e-commerce-functionaliteit (of helemaal geen)
 • Minder tools voor het bouwen van sites, zoals vooraf gebouwde elementen of sjablonen
 • Een limiet voor het aantal pagina’s dat u kunt toevoegen
 • Minimale of geen SEO-tools

Het oude gezegde ‘je krijgt waar je voor betaalt’ is hier zeker van toepassing. Als u een service krijgt waarvoor andere mensen gratis betalen, krijgt u waarschijnlijk niet echt dezelfde service.

 1. Minimale klantenondersteuning

Daarover gesproken, platforms die gratis websites aanbieden, bieden meestal niet veel of geen ondersteuning voor niet-betalende gebruikers. In het beste geval kunt u een zelfbedieningskennisbank verwachten en misschien een community forum waar u andere gebruikers om hulp kunt vragen.

Dit is misschien prima voor kleine wegversperringen, maar als je geconfronteerd wordt met een grote fout, wil je niet zonder begeleiding. Vooral als u niet bijzonder technisch onderlegd bent, kan het betalen voor iemand in uw hoek u veel problemen besparen.

 1. U kunt meer beveiligingsproblemen tegenkomen

Last but zeker not least: uw gratis website is mogelijk minder veilig dan vergelijkbare sites die worden gehost met betaalde abonnementen. Bedrijven gaan gewoon niet zoveel investeren in servers die niet worden ondersteund door betalende klanten.

Bovendien hebben gratis websites de reputatie malware te verspreiden. Dit is niet alleen vreselijk voor uw gebruikers, maar het kan ook de reputatie van uw merk ernstig schaden.

Gevolgtrekking

Het aanbieden van een gratis website kan verleidelijk zijn. Als u echter echt verkeer naar uw site wilt halen en deze wilt laten uitgroeien tot een digitaal merk, begint het aanmelden voor een van deze services met een slechte noot.

Gratis websites hebben de neiging om slechte prestaties en beveiliging te bieden. Ze zijn onmogelijk effectief te schalen en u mist veel van de functies die het starten van een website de moeite waard maken, waaronder een aangepast domein, mogelijkheden om inkomsten te genereren en aanpassingsopties.

Geschreven door: Will Morris

Will Morris is een schrijver bij WordCandy. Als hij niet over WordPress schrijft, speelt hij graag zijn stand-up comedy-routine op het lokale circuit.

Ik kwam dit tegen op de blog van Elegant Themes en wil het heel graag met jullie delen, duidelijker kan ik het zelf niet maken.

Vakantie Twilst